Alternatieven voor joggen (artikel uit Tretroller Magazin DE)

-> Een google vertaling van het origineel artikel uit het Duitse Tretroller Magazin

 

Joggen is een van de meest populaire sporten in Duitsland. Maar wat te doen als u een van die mensen bent die niet van hardlopen houdt of voor wie hardlopen zelfs problemen en pijn veroorzaakt? We presenteren enkele alternatieven voor joggen die zich richten op beweging in de natuur. 

 

 

 

 

Hardlopen is al lang een nationale sport geworden. Of het nu ‘s ochtends voor het werk is, samen met de hond hardlopen of’ s avonds een rondje hardlopen in de joggingclub. Altijd en overal rennen. Je bent bijna bang om buitengesloten te worden als je niet aan het hardlopen bent en je huidige statistieken niet kunt opwaarderen.

Niet iedereen geniet echter in dezelfde mate van hardlopen of het levert soms problemen op. Sommige mensen doen pijn aan hun knieën, anderen aan hun enkels of hielen, of ze vinden joggen gewoon te saai en de afgelegde afstanden te kort. Fans van hoge snelheden zijn ook in het nadeel.

Dus hebben we voor je rondgekeken, welke sportieve alternatieven voor joggen er zijn en hebben ze hier op een rijtje gezet. Het is geen wetenschappelijke vergelijking en is alleen bedoeld om een overzicht te geven.

1) De step als alternatief voor joggen

Iedereen die dacht dat onze lijst met het fietsen begint, was verre van dat. Omdat hardlopen het meest lijkt op stepsport. Nog grotendeels onbekend in Duitsland (en we benadrukken dit nog meer), enkele duizenden mensen houden zich al bezig met steps.

De rechte houding is gemakkelijk voor de rug, de rollende beweging is gemakkelijk voor de gewrichten en het tempo ligt ergens tussen joggen en fietsen.

Atleten waarderen ook dat het rijden op een step veel meer spiergroepen gebruikt. Met de step raak je snel in gesprek, want het wekt veel interesse op. Ten slotte is het risico op letsel beheersbaar, maar toch moet u zich bezighouden met het onderwerp helm en beschermende uitrusting.

Snelheid:

 • 13 – 15 km/u comfortabel
 • 15 – 18 km/u sportief
 • 18 km/u – 30 km/u zeer sportief

2) De klassieker – de fiets als alternatief voor hardlopen

Fietsen is net zo populair als joggen. Voor de sporters onder ons is het een publiek geheim dat het calorieverbruik weer stijgt. De aanschafkosten voor de fiets zijn natuurlijk aanzienlijk hoger dan voor joggen of de step. Als het knelt tijdens het hardlopen, kan fietsen een geschikt alternatief zijn. Fietsen ontlast de gewrichten, is ook geschikt voor mensen met overgewicht en versterkt de pompfunctie van het hart.

Snelheid:

 • 10 – 18 km/u comfortabel
 • 18 – 25 km/u sportief
 • 26 – 40 km/u zeer sportief

3) inline skaten

Met inline skates ben je ook nog eens in goed sportief gezelschap. Ook hier is het calorieverbruik meer dan acceptabel en kunnen er ook meters gemaakt worden met het toestel. Als je echter ook over heuvels en dalen en door het land reist, zijn inline skates niet de eerste keuze. Denk bij aanschaf aan geschikte knie- en polsbeschermers en een valhelm. Omdat je vaak routes deelt met voetgangers met inline skates, moeten de rem- en uitwijkmanoeuvres goed zijn voordat het echt sportief wordt. Een groot voordeel is zeker de community, in Duitsland zijn er een paar miljoen sportieve inline skaters waarmee je samen kunt rijden en trainen.

Snelheid:

 • 10 – 15 km/u comfortabel
 • 15 – 20 km/u sportief
 • zeer sportief vanaf 20 km/u

4) Zwemmen

Als het gaat om fysieke fitheid, cardio en diepe spieren, is zwemmen een geweldig alternatief. Mits je van het koele water houdt. Terwijl u in de zomer heerlijk baantjes kunt trekken onder de blote hemel in het buitenzwembad, zijn er ook in de winter veel binnenzwembaden in de omgeving beschikbaar. Er zijn echter ook nadelen om rekening mee te houden. Vaak begint de pret niet bij de voordeur en moet er entree worden betaald. Tenzij je een eigen zwembad hebt of een gratis optie, zoals een natuurlijk buitenzwembad, in de buurt. Na het sporten ben je meestal toch nat, zodat de verplichte douche sowieso voor alle alternatieve suggesties komt.

5) Aquajoggen

Het thema aquajoggen komt vooral naar voren bij revalidatiemaatregelen of na blessures. Aquajoggen wordt echter zelden gebruikt als sportieve vervanging voor joggen. Het aandeel vrouwen dat aan aquajoggen doet, ligt iets hoger, wat positief zal zijn voor vrouwen die liever zelf trainen.

6) Het lange bord

Voor de stedelijke dertiger is ontspannen cruisen op een longboard zeker het eerste alternatief voor een skateboard. Het behoudt het surfgevoel op het jeugdskateboard en is minder gedurfd. Dankzij het lange board en de brede wielen neemt het stoten beter op dan het klassieke rollerboard. Een gevarieerd alternatief als vervoermiddel, maar het longboard is slechts beperkt bruikbaar als alternatief voor joggen.

7) De roeimachine

Als alternatief voor thuis hardlopen heeft de roeimachine de harten van vele atleten veroverd. De full-body workout is gemakkelijk te leren en biedt ook een alternatief voor joggen in de winter. Goede apparaten zijn echter niet goedkoop in aanschaf en nemen ruimte in beslag. Door hun hoge gewicht blijven ze op hun plaats en worden ze zelfs niet vanuit de kelder de tuin in gedragen. Roeitoestellen zijn ideaal voor een uitgebalanceerde full-body workout.

Een model dat we zonder aarzeling kunnen aanbevelen op basis van onze eigen ervaring: Roeitrainer Concept2*

 

Overzicht van de alternatieven:

sporten in vergelijking

 Calorieverbruik
/ kcal
(M, 75 kg)

Geschikt voor buitengebruik
acquisitiekosten
_
Verdere
links:
joggen600vanaf €80 
step800vanaf €400 
fiets600vanaf €500 
inline skaten600vanaf €150 
zwemmen700vanaf € 100 
aquajoggen600ca. 4-8 € per trainingssessie 
roeimachine800vanaf €300 

De verschillende sporten met calorieverbruik en aanschafkosten in vergelijking.

Alternatieven voor thuis joggen

Vooral in het koude seizoen is buiten joggen niet de eerste keuze. Als je liever thuis traint in plaats van in de sportschool, dan zijn wij voor jou

 • roeimachine
 • stepper
 • cross trainer
 • fiets ergometer
 • loopband

opmerkelijk.

Knievriendelijke alternatieven voor joggen

Met gebroken knieën is joggen onvoorzichtig en ongemakkelijk. De step of de fiets kunnen geschikte alternatieven zijn, die u met uw arts kunt bespreken of van tevoren kunt proberen. Het einde van een hardloopcarrière kan zeker het begin betekenen van een nieuwe carrière met fietsen en steps. Wat het sporten in de frisse lucht betreft, kunnen nordic walking en zwemmen ook het proberen waard zijn.

Knievriendelijke sporten:

 • op een step rijden
 • gaan fietsen
 • nordic walking
 • zwemmen

jogging problemen

Degenen die joggen met de juiste techniek en goede uitrusting, hebben minder kans om geplaagd te worden door problemen en pijntjes. En toch zijn er enkele veelvoorkomende probleemgebieden die het plezier uit de sport voor de hardloper halen.

Verhoogde training te snel

Als je te snel te veel wilt, overbelast je je lichaam. Dit geldt voor alle sporten, maar is vaak een trigger voor problemen bij beginners.

Runner’s knee

Overbelasting van het kraakbeen onder de knieschijf leidt vaak tot kniepijn. Het hele gewricht is geïrriteerd en moet daarom goed worden uitgerust en gekoeld.

zijsteek

Steken in de zijkant hangen meestal nauw samen met ademhaling of ademhalingstechniek. De directe oplossing is: vertragen, armen omhoog en inademen. Terwijl je uitademt, laat je je armen weer zakken. Zorg bij het blijven hardlopen ook voor een gelijkmatige ademhaling en ga thuis intensief om met de beproefde ademhalingstechnieken.

stammen

Spanningen zijn ook een teken van overbelasting. Het ontbreken van een opwarmprogramma en een te hoge trainingsintensiteit zijn de belangrijkste oorzaken van overbelasting. Stop met sporten, rek je niet uit (anders scheuren de spiervezels en loop je het risico een spiervezel te scheuren) en geef je lichaam rust.

krampen

Krampen kunnen het gevolg zijn van onjuiste voeding, overmatige inspanning of onjuiste statische elektriciteit. Om krampen tijdens het joggen te voorkomen, dient u voldoende te drinken. Als de krampen ontstaan door een magnesiumtekort, kun je je magnesiumbalans optimaliseren met behulp van voedingssupplementen. De onbeminde kuitkrampen kunnen worden ingeperkt door rek- en massageoefeningen tijdens de training.

fiets

Ook geen exclusief probleemverschijnsel bij het joggen. Als je aan sport doet, moet je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, vooral koolhydraten. Als het lichaam niets meer te verbranden heeft, is de batterij letterlijk leeg en zorgt de bloedsomloop voor problemen. Daarom moet een uitgebalanceerd dieet hand in hand gaan met joggen of sporten in het algemeen.

Samenvatting: De perfecte vervanging voor joggen

Er is geen beste vervanging voor joggen. De een houdt niet van water, de ander houdt niet van thuis trainen. De hier gepresenteerde alternatieven bieden echter tal van prikkels en verschillende benaderingen. Of het nu gaat om het overbruggen van een blessure, om de funfactor te vergroten of als nuttige aanvulling. Geniet van sport.