ONTSTAAN IN BRNO/TSJECHIË

BRNO Stad

Het familiebedrijf Kostka is gelegen vlakbij BRNO, een Tsjechische stad op ongeveer dezelfde afstand van Brussel als bijvoorbeeld Wenen.

Brno, een gastvrije stad bijna dubbel zo groot als Gent, is na Praag, de tweede grootste stad van Tsjechië. De toon wordt gezet door trendy restaurants, bars en moderne winkels.

Brno heeft een goed geconserveerd historisch centrum en is vermaard om zijn modernistische architectuur.

In sneltempo is Brno gegroeid tot een belangrijk industrieel centrum, maar het kent ook een zeer rijk cultureel aanbod waaronder muziek en een wereldvermaarde, internationale vuurwerkwedstrijd met niet minder dan 200.000 toeschouwers.  

Als buitenlander kan je je meestal goed behelpen in het Duits of in het Engels.

KOSTKA... een referentie in de wereld van steps!

Kostka is ontstaan in 1992 uit een bedrijf dat gespecialiseerd was in metaalbewerking en slotenmakerij. Enkele jaren later is de productie uitgebreid naar naar de fabricage van fietskaders, inclusief het poedercoaten.

Om de toenemende concurrentie met goedkope massaproducten uit, vooral het Oosten aan te kunnen, heeft Kostka vanaf 2002 zijn strategie drastisch moeten aanpassen.

Van meet af aan stelde Kostka om niét voor massaproductie te kiezen, maar trouw te blijven aan het aanbieden van de hoogst mogelijke kwaliteit aan de klanten door de lokale productie in eigen handen te houden. De uitdaging bestond er dan in om de jarenlange opgedane kennis en expertise voor onder andere de fabricage van fietskaders te kunnen blijven toepassen voor de hedendaagse, veeleisende klant.

Als resultaat van deze nieuwe strategie is enorm geïnvesteerd in een totaal nieuwe hightech productie-omgeving, specifiek voor de fabricatie van Kostka steps. Het begin van een succesverhaal…

Korte tijd na de start van deze productie is het productengamma geëvolueerd van kindersteps naar voornamelijk modellen van steps voor volwassenen, voor veeleisende sporters en vooral ook voor gebruik in de hondensport.

Om de gewenste, hoge kwaliteitsnorm te kunnen blijven garanderen is de VOLLEDIGE productie van de steps in Tsjechië behouden. Enkel de wielen (Duits merk Schwalbe) en de remmen (Shimano) worden extern aangekocht. Ondanks deze ‘duurdere’ fabrikatiekeuze voor kwaliteit van eigen bodem is Kostka zeer fier op het feit ze inmiddels een ijzersterke reputatie hebben opgebouwd in de wereld van de steps.  niet te vrezen hebben van de concurrentie met importsteps van lage loonlanden. Integendeel zelfs… 

Vandaag is Kostka, als Tsjechische marktleider met 100 medewerkers, één van de grootste fabrikanten van steps met waarschijnlijk één van de meest omvangrijke assortimenten. Hun succes is zonder meer te danken aan hun jarenlange traditie van vakmanschap en hun vastberadenheid om kost wat kost te blijven inzetten op het behalen van de hoogste kwaliteitsnorm.